Kul fakta hos en tandläkare i Jönköping


En tandläkare i Jönköping

Jag träffade för et tag sedan en tandläkare i Jönköping på en affärsresa. Han berättade en rad olika fakta som jag fann intressant nog att dela med mig av. Mitt besök hos denna tandläkare blev väldigt glatt och uppsluppet. Här kan du boka tid hos en tandläkare i Jönköping, Tandvården Habo.

Den grekiske läkaren Hippokrates (400BC) föreslog en tandkräm gjord av tre möss och huvudet av en hare, att bota tandvärk. Innan tandborstar uppfanns använde folk kvistar för att borsta tänderna.

För ett par hundra år sedan ansågs dåliga tänder vara en rik mans sjukdom. Det var bara de rika som hade råd att äta söta saker, som drottning Elizabeth I, som hade mycket dåliga tänder. På 1700-talet sålde fattiga människor sina tänder för att rika människor, skulle kunna använda dem till löständer.

Tandläkarens kul fakta

De största hajarterna har de minsta tänderna. Den 12 meter långa valhajen har mer än 4000 tänder, varje tand är endast 3 mm lång. Nya tänder bildas ständigt i rader i en hajs käke. Hajens tänder ersätts normalt var åttonde dag. Råttornas framtänder växer ständigt och detta är anledningen till att de biter i allt de ser för att bli av med klådan på grund av tillväxten av tänder.

Lightläsk är lika skadligt som vanlig läsk vid försvagning av tandemaljen.

Barnen skrattar cirka 400 gånger per dag jämfört med endast 15 gånger om dagen för vuxna.

38.5 dagar är det antal dagar en person tillbringar borsta tänderna i hela sitt liv.

Av de 4 miljoner barn som föds varje år, kommer mer än hälften ha håligheter innan de når andra klass.

Jag hoppas innerligt att jag får lika roligt nästa gång jag åker till Jönköping eller uppsöker en tandläkare.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *